MARKÓ ANNA PSZICHOLÓGUS

Személyközpontú pszichológiai konzultáció

 
 

A személyközpontú konzultációról és szakmai hitvallásomról

vidacs3_edited.jpg

Pszichológusként munkámat leginkább a személyközpontú szemlélet határozza meg, mely a szerteágazó pszichológiai iskolák egyike. Létrejötte Carl Rogers nevéhez kötődik. Rogers személyiségelmélete megalkotásakor abból az alapfeltevésből indult ki, hogy az ember egy egész, egy organizmus, amely élete során mindig önmaga kiteljesítésére, környezetéhez való alkalmazkodásra, az egészséges életre törekszik. A pszichés nehézségek gyakran abból fakadnak, hogy egy korábbi életszakaszban szükséges alkalmazkodási forma a jelenben már inkább hátráltatja a további változást.
 

Kutatásai során arra fókuszált, hogy a segítő-kliens kapcsolatban mik azok a feltételek, amik leginkább támogatják a kliens "aktualizáló potenciálját", tehát az önkiteljesítésre való törekvést. Azt találta, hogy a segítőnek három értéket kell megjelenítenie: az empátiát, a másik személyének feltétel nélküli elfogadását és a hitelességet (őszinteséget).
 

A két személy között létrejövő kapcsolat hangneme, minősége, elfogadó légköre sokkal jobban befolyásolja a folyamat sikerét, mint a “terápiás technikák” alkalmazása. Ezért munkámban a másik személy megfejtése helyett elsősorban arra koncentrálok, hogy pozitív, támogató légkörben érezhesse magát, tudja, hogy figyelek rá, és így ő fejthesse meg önmagát.

Mire számíthat, ha felkeres engem?

vidacs2_edited.jpg
 

A segítő beszélgetés egyik alapelve, hogy nem a pszichológus, hanem a kliens kezében van a folyamat feletti irányítás. A pszichológus ebben a helyzetben jelenlétével, kérdéseivel, reakcióival segít továbblendíteni azokat a kínzó, állandóan körbe-körbe járó gondolatokat, amik magunkban vagy ismerőseinkkel beszélgetve nem tudnak oldódni, nem tudnak változni. Egy ilyen támogató kapcsolatban letisztulhatnak az összekuszálódott gondolatok. Saját élettörténetünk, annak konfliktusos oldalai érthetőbbé és ezáltal könnyebbé válnak magunk számára.

Munkám alapvető feltételének tartom, hogy klienseimre egy “problémahalmaz” helyett teljes emberként tekintsek, és elfogadjam őket nehézségeikkel, akár személyiségük kellemetlen oldalaival együtt. Feladatom a segítő kapcsolatban ítélkezésmentes, kedves, pozitív légkört kínálni, és tiszta, őszinte tükröt tartani klienseim elé. Ez teszi lehetővé, hogy a hozzám fordulók meg tudjanak nyílni előttem és önmaguk előtt, és önmagukkal szemben is elfogadóbb és megértőbb viszonyulást tudjanak létrehozni.

 

Az első konzultáción meg fogom kérni Önt, hogy mondja el, miért keresett fel engem. Egy konzultációs folyamat első 1-2 alkalma után kerülhet sor arra, hogy szóbeli szerződést kössünk, melyben tisztázzuk az Ön igényeit és a konzultációk célját. Egy ilyen szerződés már magában foglalja a közös munka iránti elköteleződést mindkettőnk részéről, és azt is, hogy milyen hosszúra tervezzük a folyamatot. Ezek az első alkalmak arra is jók, hogy eldönthesse, megfelelő segítője tudok-e lenni, stílusom, személyiségem valóban támogatja-e Önt.

Hiszem, hogy nem tudok felelősséget vállalni egy másik ember életéért, tetteiért, érzéseiért, gondolataiért. Azért viszont felelősséget tudok vállalni, hogy a közösen eltöltött 50 percben teljes figyelmemmel, jelenlétemmel, hitelességemmel kísérjem Önt.

A konzultációk 50 percesek, áruk 10.000 Ft.

 

SZAKMAI ÉLETRAJZ

TANULMÁNYOK

- Károli Gáspár Református Egyetem, pszichológia BA (2010)
- Károli Gáspár Református Egyetem, klinikai- és egészségpszichológia MA (2013)
- CEU, emberi jogok MA (2015)

- személyközpontú tanácsadó (2012)

- pár- és családterápiás alapképzés (2015)

- Szegedi Tudományegyetem, pedagógiai szakpszichológus képzés (folyamatban)

MUNKATAPASZTALAT

- Ócsai Gyermekjóléti Szolgálat (2013-2014), pszichológus
- Laky Ilonka Általános Iskola (2016-), iskolapszichológus

ÖNKÉNTES TAPASZTALATOK

- Ébredések Alapítvány (közösségi pszichiátria) (2013)
- Menedék Migránsokat Segítő Egyesület (2012-2013)

 

KAPCSOLAT

markoanna@protonmail.com

+36-70-384-9343

Dózsa György út 14.

vidacs9_edited.jpg

BEMUTATKOZÁS

 

 

Üdvözlöm honlapomon! Markó Anna vagyok, pszichológus, személyközpontú tanácsadó, családterapeuta-jelölt. Klienseimet a Keleti pályaudvar közelében, valamint online fogadom.